Psihoedukacija Beograd Novi Sad
Psihoterapija i savetovanje Program ličnog razvoja Stručno usavršavanje Poslovna komunikacija Članci o aktuelnim psihološkim temama Biografija Kontakt
Psihoterapija i savetovanje

Nizak nivo samopouzdanja

Samopoštovanje podrazumeva prihvatanje, poštovanje i veru u sebe. Kada sebe prihvatate onda možete da živite u miru sa svojim slabostima i snagama, bez samoosuđivanja. Kada sebe poštujete onda ste svesni svoje vrednosti kao jedinstvenog ljudskog bića, a kada verujete u sebe onda verujete da ste dovoljno sposobni da se suočavate sa životnim izazovima.

Samopoštovanje je velikim delom uslovljeno vašim unutrašnjim govorom. Ukoliko se često osećate neadekvatno to je pokazatelj da je vaš samogovor opterećen raznim kritikama i visokim zahtevima u odnosu na sebe. Nakon toga što sebe destruktivno iskritikujete osećate se kao žrtva i ulazite u proces samosažaljenja i tako u krug. Ovaj obrazac ponašanja slabi vašu energiju da funkcionalno donosite odluke i „dišete punim plućima“.

Osuđivanjem sebe vi doprinosite da se vaše samopoštovanje umanjuje. Dakle, učenje da se prema sebi ophodite realistički doprinosi tome da i vaše samopouzdanje bude snažnije.

Takođe, mislim da je važno istaći da samopoštovanje mora da dolazi iznutra, iz vas samih. U suprotnom kada imamo nisko samopoštovanje to dovodi do toga da osećamo nedostatak unutar sebe, koji često pokušavamo da nadoknadimo u spoljašnjim okolnostima. Na primer: kroz naporan rad, pokušaj da budemo savršeni i bez greške, da budemo jaki i bez slabosti, kroz udovoljavanje drugima ili sebi, uzimanjem neke supstance itd. Svi ovi obrasci ponašanja dovode do toga da osoba oseća samopoštovanje i ljubav prema sebi, samo kada je uspešna u tome, što dovodi do vezanost za nešto ili nekoga izvan nas samih. Često ova zavisnost zamenjuje ispunjene međuljudske odnose.

Jedini način da izađete iz svoje vezanosti je izgradnja samopoštovanja. Takvim ulaganjem sebi ćete pomoći da živite ispunjeno, bez prisilne potrebe da se vezujete za nekog ili identifikujete sa nečim kako bi bili srećni. Tako je vaša vrednost mnogo trajnija i stabilnija.

Možete zakazati vaš termin i ući u terapijski program koji ima za cilj podizanje nivoa samopoštovanja.

 
 
  Pretraga sajta
 
Dugotrajna neprijatna osećanja
Problemi u partnerskim odnosima
Problemi u komunikaciji
Problemi u vaspitanju
Nizak nivo samopouzdanja
Narkomanija
Kockanje
 

Program ličnog razvoja
Asertivni trening – prijave u toku
Emocionalna pismenost – prijave u toku
Stručno usavršavanje
Asertivni trening – 6.05.2018.
Emocionalna pismenost – 25.03.2018.


Program ličnog razvoja
Asertivni trening – prijave u toku
Emocionalna pismenost – prijave u toku
Stručno usavršavanje
Asertivni trening – 4.02.2018.
Emocionalna pismenost – maj, 2018.

Prijava za kurs
Psihopolis institut
TA centar
Društvo psihoterapeuta Srbije
 
Telefonsko savetovanje Rečnik psiholoških pojmova Pratite grupu na Fecebook-u